STARBUL – Yıldız Zekâ isimli romanım Basıldı

Estimated read time 11 min read

Sizlere oldukça sevindirici bir haberim var. Romanımı bitirdim ve basıldı. İsmi: “STARBUL – Yıldız Zekâ”. Projeyi yıllardır bilen, sosyal medyadan heyecanla bekleyen dostlar kitap siparişlerini çoktan verdi.

Nereden aldılar? Kitapyurdu sitesinden ve hemen: https://www.kitapyurdu.com/kitap/starbul/546488.html

Kitabın tanıtımları, web sitesiörnek seslendirmesispotify şarkı listesi ve şu an için açıklayamayacağım harika girişimler de başladı.

Çok mutlu bir an. Çocuğu olan, şirket kuran, okulunu bitiren, harika bir yemek pişiren, hedeflediği kilometreyi koşan, hastalığını yenip iyileşen, hayali gerçekleşen, sonunda yüzünde yorgunluğun ve bin bir gayretin o derin duygusu ile gülümseyen insanlar beni anlarlar. En iyi onlar anlar.

Bu kitap 7 yıllık bir emekle yazıldı. Yedi sene insan ömründe -eğer yetmiş yıl yaşıyorsanız- yüzde onluk bölüm demek. Başta bu kadar süreceğini bilsem, çalışmanın derinliğini ve ne denli kapsamlı olacağını, her gün saatlerce çalışmam gerekeceğini bilsem yine yola çıkar mıydım? Cevabı zor. Defalarca pes edip aylar sonra başladığım noktaları düşününce… Ancak evet, yola çıkardım.

Söylenmesi gereken bir söz, anlatılması gereken on ana karakterin macerasını anlatmalıydım. Çünkü gördüklerim çok güzeldi. Genetto Usta, Şeyda, Zeynep, Binbaşı Mercan, Egemen, Eymen, Kemal, Superi, Abdullah, Murat, Bir, İki ve Üç…

Roman ne anlatıyor?
Yüzyıllık süre içinde Türkiye ve İstanbul. Büyük bir kazayla hayatı sarsılan Zeynep adlı bekar annenin olayı çözme çabası sırasında karşısına çıkan büyük bulmaca.

STARBUL resmi tanıtımı şöyle:

Türkiye’nin 100 yıl sonra nasıl olacağını merak ediyor musunuz? Haydi başlayalım.

Beyinlere çip yerleştirildiğinde yaşam nasıl olacak?

İnsanlara kendi iç sesleri kadar yakın olan “Fısıltı” adlı yapay zekâ neler yapabilmemizi sağlayacak? Yaşanan her şeyin deneyim olarak yüklendiği yeni sosyal medya “Humanetey”, nasıl bağlar kurmamızı sağlayacak?

Zeynep, yüzyılın sonundaki dünyada, bugünkünden çok farklı bir İstanbul’da yaşayan genç bir annedir. Beklenmedik bir kazayla hayatı paramparça olur. Suçluları aramak için çıktığı yolda, karşılaştığı sıra dışı insanları ve olayları çözdükçe büyük bir bulmacanın içinde olduğunu fark eder.

İstanbul’un son taksicisi, “Yüz Bin Drone Savaşı” kahramanı Yüzbaşı, ölümün ötesini gören ressam, Mesih’i arayan hacker, ünlü bir yıldız, robotların camisinden bir imam, yükseltilmiş insanlar, geleceği şekillendiren bilim insanı ve binbir yüzlü katil…

İstanbul’un dev gökdelenlerinde, su ve yer altı kentlerinde, Serbest Bölge’de yol alın.

Tümünün yaşamlarını bağlayan yüzyıllık olay örgüsünde, nefes kesen, dozu adım adım yükselen STARBUL macerasına katılın.

Kitabı satın almak için Kitapyurdu sitesine üye olmanız gerekecek.

Zaten üye iseniz giriş yapın. Aşağıdaki linkten kitabı sepetinize ekleyin.

https://www.kitapyurdu.com/kitap/starbul/546488.html

Kapak tasarım:
Gökçer Güngören
gokcergungoren@gmail.com

Görsel danışman:
Atilla Bayram
atillabayram@gmail.com

Kitabın Web Siteleri:
www.starbul.com
www.suleymansonmez.com

Keyifli okumalar dilerim.

Şimdi tamam da, ne oluyor kitapta?
Sizin benim gibi yaşıyorlar. Ama başlarına gelen en ilginç olayların yaşandığı anda onları buluyoruz. Bazen 3. Dünya Savaşı’nın en yıkıcı anlarında, bazen Marmara Denizi’nde, bazen dev gökdelenlerde, bazen Serbest Bölge’de…

Polisiye bilimkurgu nasıl oluyor yani cinayet, robot falan mı?
🙂 Değil. Çok katmanlı bir örgüde hikayedeki her karakterin yaşamı ötekiyle birleşip yeni bir ağ oluşturuyor. Ancak suçlar var ve bunların çözümüne dahil olarak adım adım delilleri takip ediyoruz.

Kitabın adı neden Starbul? Yok muydu Türkçe kelime?
Aslında bu kelime İngilizce değil herhangi bir dilde bulunmayan yeni bir isim. Temelde İstanbul demek. Ötesini anlatmak kitapla ilgili ciddi spoiler / sürpriz bozan vermek olur.

Yüzyıl boyunca geçen öykü çok uzun değil mi?
Aslında uzun ancak roman Allah’tan tüm yüzyılı anlatmıyor(!) Bize gereken zamanlarda yaşayıp görüyoruz. Ayrıca bazı olaylardan sadece bahsediyor, okuru bunlar hakkında araştırmaya yönlendiriyor.

Gelecekteki icatları tahmin etmek zor olmuyor mu?
Elbette en zor işlerden biri tutarlı bir gelecek öngörmek. Internet bu denli önemli olmasına karşın bilimkurgu yazarlarının öngöremediği bir icat oldu. Ama robotlar, Ay ve Mars yolculukları, genetik değişiklikler, toplumsal kontrol gibi çok çeşitli konu oldukça iyi tahmin edildi ve gerçek oluyorlar.

Karakterler yabancı mı?
Tümü bizden insanlar hatta göçmenler bile var. Şu an toplumumuzu oluşturan farklı yaşam biçimlerini benimsemiş siyasi, dini fikirleri farklı, gerçek hayattan insanlar bunlar. İnandıkları veya inanmadıkları neyse sonuna dek savunuyorlar. Bunun için kitap bilinen bilimkurgular gibi değil, “Uzaylı, robotlar vari işte arabalar da uçuyor” tarzı bir kitap değil.

Neden 7 yıl sürdü?
İnsanlar, öyküdeki karakterler kanlı canlı, gerçek olsun diye. Her birinin hayatını yaşamak onların sevdiklerini, biberli yemeklerin dokunup dokunmadığını ağladıklarında annelerini mi, dostlarını mı, kardeşlerini mi düşündüklerini bilecek kadar anlamak için. Bu kitap sadece gelecekteki insanları anlatıyor. Derdi teknoloji anlatmak değil. Ama o da bolca var.

KİTAPYURDU İLE NASIL BİR SÜREÇ YAŞADINIZ?

Kitabı yazmayı bitirince, güvendiğim sıkı kitap okuru kültürlü ve eleştirileri son derece acımasız dostlarıma yolladım. Yüzlerce düzeltme yapıldı. Tam bir sene boyunca kurgu ve dil üzerinden defalarca geçildi. Kitabı baştan sona on beş kezden fazla okudum. Sonrasında Kitapyurdu KDY ile devam ettim.

Kitabın baskı sürecinde BUZZAĞI Ajans ile çalıştık. http://www.buzzagi.com/
Bunun için makul bir ücret ödedim. Bir sene kontrol etmeme rağmen halen imla düzeltimleri yapılabilmesi işin ciddiye alınıp profesyoneller ile projenin gitmesi gerektiğini ortaya koydu. Redaksiyonu titiz çalışanlar yaptı.

Kitap defalarca gitti geldi. Çok fazla talebim vardı. Her seferinde sabırla ve özenle istediğim değişiklikleri yaptılar. Çıkan problemleri anlayıp hızla çözdüler. Özellikle Buzzağı Ajansı yönetici İlhan Bey’in şahsında çalışan ekibe tebriklerimi sunarım. Daha sonra kitabın mizanpajı yapıldı. Bunun anlamı size basılmaya hazır bir PDF gelmesi.

PDF’i yazıcıdan çıktı alıp elimde kalem her sayfayı inceleyip baktım. Bakın bir sene onlarca kişi baktı. Sonra redaksiyon geçti ve halen bakıyorduk. 102 değişim istedim son halinde bile! Ve anında yaptılar.

Anladığınız gibi takıntılı bir titizlikle çalışıldı. Bu sizin okuma deneyiminizi en iyiye çekmek için yapıldı. Kitabın içinde koyu tabanlar, özel italik yazılar vb. kullanıldı. Okurken nedenlerini göreceksiniz.

Kitabın kapağı ise müthiş bir olay. Durun anlatayım. Ben kitabın kapağı için amatör bir taslak çizmiştim. Sonra Photoshop ile düzenledim. Öncül okuyanlar o kapakla okudu. “Nasılsa basılırken daha detaylı çalışılır” dedik.

Zaman geçip sona gelinince Atilla Bayram ile kapağı çalıştık. Benim eskizimi alıp oldukça başarılı bir çalışmaya evriltti. Gayet de güzeldi. “Emeklerine sağlık dostum” derken “Bir de Gökçer ile konuşalım” dedi.

Gökçer Güngören efsane bir şahsiyet. Hikayeyi benden dinlemişti. “Kimdir bu kişiler?” derseniz her ikisi de arkadaşım. Film ve dizi sektöründe uzun yıllardır çalışan büyük işlere imza atan, özel efekt ve poster gibi alanlarda profesyonel çalışan çok deneyimli sanatçılar. Seneler önce bir kafede müthiş bir sohbetle kitabı dünyayı hayatı konuşmuştuk. İşte, Gökçer “Ben de bakayım” demiş.

Tabi insan ne bekliyor? Biraz çalışır yollar, sonuç olarak dost işi. Kapak bitip bana sadece ön izleme gelince evde çığlık atmışım. Tamamen istemsiz! Resmen film afişi olmuş ve kitabın enerjisini anlatıyor. Havasını veriyor. Çok sevdim. Elbette kapağa her kahraman, her olay, her yer sığmaz. Okundukça sürpriz etkisi yapması için gizlenmeli.

Kitabın filmi olur mu?
Neden olmasın? Tam dizi yapılacak kurguda ve akışta yazıldı.

STARBUL kitabın basımı sonrası yaşanan gelişmeleri buraya ekliyorum. (Sürekli güncellenecektir)

  1. Starbul romanı için web sitesi açıldı. www.starbul.com
  2. Kitapta geçen müzikler için Spotify listesi oluşturuldu. https://www.starbul.com/romanda-gecen-muzikler/
  3. Seslendirme sanatçılığına hayranlık duyduğum Yalçın Altın gerçekten çok başarılı bir iş çıkarıp kitaptan bir bölümü seslendirip Youtube kanalında yayımladı. https://www.starbul.com/starbul-seslendirme/
  4. Facebook bilim kurgu gruplarında tanıtımı yapıldı ve okurların ilgisini çekti.
  5. Twitter ile duyuruldu. Kitabın resmi twitter hesabı açıldı. https://twitter.com/starbulbook 
  6. “Yerli Bilimkurgu yükseliyor” sitesinde tanıtıldı. https://yerlibilimkurguyukseliyor.com/2020/07/17/starbul-suleyman-sonmez/
  7. Okurlar sosyal medyada kitabın kapağını paylaşmaya başladı.

SİZ NASIL YARDIMCI OLURSUNUZ?

  1. Kitabı merak ettiyseniz alıp okuyabilirsiniz. https://bit.ly/starbul
  2. Birlikte yapabileceğimiz proje varsa bana ulaşabilirsiniz. ssonmez@gmail.com
  3. Oyun sektöründeyseniz ve iyi bir senaryo arayışındaysanız temasa geçerek oyun versiyonu için çalışabiliriz.
  4. Kaliteli bir bilimkurgu film veya dizi çekmek için senaryo arayışında iseniz izleyiciyi çarpacak sahnelerle çalışabiliriz.
  5. Okur olarak #starbul etiketiyle kitabı paylaşabilir. Alıntılar eleştiriler fikirleri sunabilirsiniz.
  6. Web siteniz / blog siteniz varsa okurlarınıza bahsedebilirsiniz. Blog kardeşliği ruhunu göreve çağırıyorum.
  7. Youtube kanalınız varsa sohbet edebiliriz. Kitaptan insanların ilgini çekecek beyin implantları, gelecek dünya ile ilgili sayısız fikri irdeleyebiliriz.
  8. Sosyal medya fenomeni iseniz, hem kitabı okurken yaşadıklarınızı, hem sonrasında önerilerinizi paylaşabilirsiniz.
  9. Kitabın kapağı çok estetik değil mi? Onunla dışarıda gezebilirsiniz. Havalı olacaktır. 😀 Neredeyseniz orada fotoğrafını çekip #starbul etiketi ile yollayabilirsiniz.
  10. Kitabı alıp bir okul kütüphanesine hediye edebilirsiniz. Okuyan gençlerin teknoloji ve gelecek ufkuna katkısı olacaktır.
  11. Eğer ressam, 3D tasarım sanatçısı gibi yaratıcı bir alandaysanız – sizi selamlıyorum dost, zorlu bir yolu, sanatı seçenlerin anlayacağı bir yoldasınız demektir- kitaptaki yerleri, olayları, kişileri çizebilirsiniz. (Kitapta sizin gibi görsel sanatlarda çalışan Genetto Usta var. Konu çok ilginizi çekecek.)
    #Starbul etiketiyle sizi etkileyen sahneleri bir film karesi gibi çizebilir ya da karakterlere eskizler, tablolar yapabilirsiniz.  Ürettiğiniz eserleri hem bu sayfada hem kitabın web sitesinde hem sosyal medya hesaplarında duyurup hesabınızı ve sizi tanıtmaktan onur duyacağım.
  12. Kitap tanıtımı yapıyorsanız ve bunu ücretsiz yapıyorsanız bana ulaşabilirsiniz.
  13. “Ben bu kitabı satarım, kitap dükkanım vb. var” diyorsanız uygun fiyatla size nasıl ulaştırabileceğimizi konuşabiliriz.
  14. Eğer kafe sahibiyseniz kitabı kitaplığınıza ekleyebilirsiniz. Üstüne fincan koyulmasın lekelenmesin aman dikkat 🙂
  15. Yapay Zeka alanında çalışıyorsanuz sohbet edebiliriz. En azından makine öğrenmesi için ilginç fikirlerinizi ve çalışmalarınızı duymak sonraki kitaplar için müthiş ilham kaynağı olur. Sizin için de.
  16. Gelecekçi / Futurist bir kişi iseniz kitaptaki buluşları masaya yatırıp çevrenizle paylaşabilirsiniz.
  17. Doğum gününde, sevgililer, anneler, babalar gününde, yılbaşında ne hediye alsam diye düşünmek yerine  “Starbul’dan iyi hediye mi olur” diyerek güzel bir paketle sevdiğinizi mutlu edebilirsiniz.
  18. Taksiye her bindiğinizde “Abi ilerde sizden kimse kalmayacak ama Starbul’da İstanbul’un son taksicisi var.” diyebilirsiniz, dikkat edin ama 🙂
  19. Kitapta hayal ettiğim buluşların bir kısmı henüz yapılmadı. Onları üretmek istiyorsanız ve fikirler için de para ödenmesi gerektiğini düşünüyorsanız, konuşmak için tam zamanı. Hızlı olan kazanır.
  20. www.starbul.com‘da olması gereken ama eksik bir şey varsa, kitapla ilgili öneri vs. her şey için ssonmez@gmail.com adresini kullanabilirsiniz.

Sizleri seviyorum. 15 yıldır birlikteyiz. Şimdi yeni bir düzlem açıldı. Romanların devamının gelmesini istiyorum.

Şimdiden desteğiniz, güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.

Saygı ve sevgilerimle.

Süleyman Sönmez

STARBUL İSİMLİ ROMANIM BASILDI
ALTTAKİ LİNKİ TIKLAYIN OKUYUN:

 

https://bit.ly/starbul

Süleyman Sönmez

Adım Süleyman Sönmez. Yıldız Teknik Üniv. Bilgisayar Programcılığı ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi olmak üzere iki üniversiteden mezun oldum. Sonrasında başladığım Uluslararası İşletme masterını terk edip hayata atıldım.

Proje yöneticiliği, bilgisayar programcılığı, sistem analistliği, pazarlama / satış sonrası müşteri ilişkileri yöneticiliği, LEGO takım koçluğu, Web tasarımcılık, fotoğrafçılık, ISO9001:2000 kalite sistemleri sistem kuruculuğu ve iç denetimcilik, Teknoloji Okuryazarlığı müfredat yazarlığı, Bilgi İşlem Bölüm Başkanlığı, öğretmenlik, video düzenleme, Eğitim Teknolojileri Uzmanlığı gibi birbirinden farklı pek çok meslekte çalıştım. Bu kadar farklı iş neden? Dünyayı Da Vinci gibi yaşamak gerektiğine inanıyorum.

Youtube kanalıma abone olarak takip ediniz.
Youtube

Web sitelerim:
www.suleymansonmez.com ,
Eğitimde Sanal Gerçeklik ,
Büyükler Giremez
Bana ulaşmak için lütfen ssonmez@gmail.com adresine eposta gönderin.
Aşağıdaki simgelerden sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz.

Twitter
Instagram
Linkedin
Facebook

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours