Süleyman Sönmez Kimdir?

Estimated read time 5 min read

Bu sayfayı kendi ağzımdan anlatmam gerekiyor. Site bir portfolyo sitesi olduğu için 1. tekil şahısla anlatılması daha doğal. İstanbul’da doğdum. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü’nü sınıf 3.lüğü ile bitirdim. Bir süre şirketlerde ve banka bilgi işlemlerinde sistem analist programcı olarak çalıştıktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne başladım.

UtH1LmW8İkinci bir üniversiteye başlamak yönetim, pazarlama, finans, organizasyon ve insan kaynakları konularında ufkumun açılmasını sağladı. 4 yıllık eğitim süresince eşzamanlı olarak eğitimci kimliğini giyerek Anadolu Yakası’ndaki bir çok bilgisayar kursunda, binlerce yetişkine bilgisayar eğitimi verdim. (Kursların kısa süreli olması nedeniyle) Temel işletim sistemlerinden, ileri Office uygulamalarına, programlama ve tasarım üzerine de olmak üzere şirket eğitimlerinde de çalıştım.  İşletme Fakültesi bitince Marmara Üniv. Uluslararası İşletme Master’ına başladım. (Tamamlayamadım üzgünüm ama ben bir efsane değilim insanım :) )

2001 yılında bir özel okulda bilgisayar öğretmeni olarak göreve başladım. Kısa sürede Bilgi İşlem Bölüm Başkanlığı’na terfi ettim.Bu dönemde hem öğrencilerime, hem eğitim camiasına yönelik projelerde yer aldım. “Teknoloji Tasarım” üzerine müfredat hazırlanması için kurulan ekipte, anasınıflarından Lise 12. sınıfa kadar uzanan bütünleşik bir eğitim modeliyle yirmiye yakın bilim dalı ile yapılacak deneyleri, araştırma konularını, örnek öğretmen sorularını ve öğrenci çalışmalarını planladım ve ekip bu çalışmayı Milli Eğitim Bakanlığı’na sundu. (Eğer uygulansaydı Türkiye sadece 15 yılda olağanüstü teknolojik sıçrama yapacaktı. Ancak icraata dönüşmedi)

Yine bu dönemde ISO9001:2000 iç denetçi sertifikası alarak kurum iç kalite ve prosedürlerinin, kalite el kitabının, eğitimde kullanılan onlarca formun sistem olarak dijital platforma taşınmasını gerçekleştirecek sistemi Intranet üzerinde programladım. Kurumun ISO9001:2000 belgesi %0 hata ile yenilendi ve sonraki yıllarda dış denetim firmalarınca örnek vaka olarak diğer kurumlara iletildi.

Okul web sitesini kurumda çalıştığım 2001-2007 yılları arasında defalarca yeniledim. En son yaptığım tasarımda ASP web programlama dili ve SQL Server ile kendi programladığı Content Management System sistemi ile gerçekleştirdim. Yüzlerce sayfalık web sitesindeki Javascript kodlama, CSS tasarım ve yüzlerce fotoğrafın Photoshop kullanılarak işlenmesi tarafımdan gerçekleştirildi.

Öğretmenlik yıllarımda Webquest kavramının geleceğin eğitiminde en büyük rolü olacağını farkettim. Boğaziçi Üniversitesi ve Marmara Eğitim Kurumları’nın da içerisinde olduğu eğitim kurumlarında Geleceğin Eğitim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimleri üzerine konferans verdim.

İlerleyen teknolojik gelişmelerle insanlara hızla ulaşıp ülkeyi kültür, sanat ve teknoloji alanında ilerletmeye katkıda bulunmak amacıyla ilk yazın sitesi Mihrace.Net‘i programladım ve tasarladım. Yazdığım makaleler dikkat çekince Ekinoks Kültür ve Sanat dergisi’nde 2004 yılı içinde ard arda yayınlanmaya başladı.

Geçen yıllar içinde blog kavramı ortaya çıktı. Microsoft MSN Spaces üzerinde açtığım Güneşin Tam İçinde sitesi ilk eğitsel amaçlı açtığım blog çalışması oldu. Bu dönemde 200.000 okuyucu kendi web sitelerini açmayı öğrendi.

Türk Internetine ve öğrencilerine daha iyi hizmet edebilmek ve yoğun soruları talepleri karşılayabilmek için WordPress’le Güneşin Tam İçinde sitesini tekrar ve gelişmiş bir arabirimle tasarladım. Gelen soruları ve talepleri uzun, detaylı makaleler halinde yazdım.

Sadece bir yıl içinde 1 milyon okuyucuyu aşan blog sitesi Kültür ve Sanat alanında okuyucuların oylarıyla Türkiye’nin en iyi Kültür Sanat Blogu seçildi. (2008 Blog ödülleri)

2009 yılında ise Türkiye 2. liği ile yine kültür sanat dalındaki liderliğini devam ettirdi

Eğitimci, bilgisayarcı kimliğimle fotoğraf alanına girdiğimde tasarım ve görsel kabiliyetlerimi geliştirmeyi hedeflemiştim. Fakat fotoğrafçılığı öğrenirken yazdığım makaleler kısa sürede 100 binden fazla kişinin okuduğu ve referans değeriyle Türkçe yazılmış fotoğrafçılık makaleleri arasında anılmaya başladı.

Nikon D80 fotoğraf makinesi ve ekipmanı ile az bilinen teknik metotları deneyerek, anlatarak, sanatı sürdürmeye çalışıyorum.

Yazarlık alanında Türkçe binden fazla makale yazmış ve çeşitli siteler açmış biri olarak tanınmama karşın asıl ilgim hikaye ve roman yazarlığı üzerine. Henüz basılmamış   son derece sıradışı roman ve hikayelerim  zamanlarını beklemektedir!

Çok sıkı bir bilimokuru ve yazarı olarak Anadolu topraklarında yüzlerce yıl önce yaşamış olan su robotları tasarımcısı Cizreli Ebu’l-iz için açtığım tanıtıcı site, Rahmetli Sanat Güneşimiz Zeki Müren için kurduğum anma sitesi, çocuklar için eğitsel amaçlı açtığım Kimin Eli sonrasında Büyükler Giremez ve 3dgözlük siteleri ile reklam videolarım için açtığım Reklam-im sitesi   toplumsal hizmete odaklanmış sitelerden bir kaçıdır. (Reklam-im ve Kimin Eli daha sonra kapandı)

Hayatımı kazandığım ve dünyada en iyi şeyleri yaptığıma en çok inandığım eğitim teknolojileri üzerine bir  özel okulda çalışmaya devam ettiriyorum.

 

Linkedin Sayfam
https://www.linkedin.com/in/suleymansonmez

Süleyman Sönmez

Adım Süleyman Sönmez. Yıldız Teknik Üniv. Bilgisayar Programcılığı ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi olmak üzere iki üniversiteden mezun oldum. Sonrasında başladığım Uluslararası İşletme masterını terk edip hayata atıldım.

Proje yöneticiliği, bilgisayar programcılığı, sistem analistliği, pazarlama / satış sonrası müşteri ilişkileri yöneticiliği, LEGO takım koçluğu, Web tasarımcılık, fotoğrafçılık, ISO9001:2000 kalite sistemleri sistem kuruculuğu ve iç denetimcilik, Teknoloji Okuryazarlığı müfredat yazarlığı, Bilgi İşlem Bölüm Başkanlığı, öğretmenlik, video düzenleme, Eğitim Teknolojileri Uzmanlığı gibi birbirinden farklı pek çok meslekte çalıştım. Bu kadar farklı iş neden? Dünyayı Da Vinci gibi yaşamak gerektiğine inanıyorum.

Youtube kanalıma abone olarak takip ediniz.
Youtube

Web sitelerim:
www.suleymansonmez.com ,
Eğitimde Sanal Gerçeklik ,
Büyükler Giremez
Bana ulaşmak için lütfen ssonmez@gmail.com adresine eposta gönderin.
Aşağıdaki simgelerden sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz.

Twitter
Instagram
Linkedin
Facebook

More From Author